TISZTELD A TESTED

A slow food mozgalom a 80-as években alakult ki, a gyorsétkezés ellenpontjaként. A gyorsételek megtöltik a gyomrot, de a lelket nem. Ízükre hamar rákapunk, de hamar rá is ununk. Kalóriában gazdagok, tápanyagban szegények. Ezzel ellentétben a slow food a változatos, az otthoni értő kezek által elkészített, ízekre koncentráló és önmagunk táplálására szolgáló étkezés.

Ha ezzel a szemlélettel kezded figyelni az életed területeit (az aktív testmozgást beleértve) egy új világ tárul fel.

Az életmódra szakosodott magazinok folyamatosan ismétlik nekünk, hogy az edzés ugyan fájdalmas, de csinálni KELL, máskülönben vállalhatatlanul kövérek leszünk (a szépségért meg kell szenvedni). Meg sem kérdőjelezve ezt az állítást rohanunk az edzőterembe lehetetlen időpontokban és őrült tempóban égetjük a lehető legtöbb kalóriát a futógépeken. Eredményeket akarunk, amilyen gyorsan csak lehet. Megkapjuk tehát a módszert, hogyan tegyünk szert fürdőruhára-alkalmas testre a kardió edzések segítségével. Úgy akarjuk a testünket irányítani, mintha elfelejtenénk, a test és a tudat egymásra hat és együttműködik. Ha nevet akarok adni neki, ez a módszer a nem-tudatos sportolás, azaz a "Fast Sport".

Ami most következik, inkább az én saját véleményem erről, és nem egy ténymegállapítás. Valahogy mindig is így gondoltam. Sokat edzek, de edzés közben is szeretem jól érezni magam.

Hogyan? Természetesen a teljesítmény fontos, de nem mindegy, milyen áron. Persze hogy érzek fájdalmat edzés közben, de még több örömet. Nem gondolom, hogy szenvednünk kellene.

Véleményem szerint a sport is lehet élvezetes. Ezt nem könnyű elhinni, de adok néhány kulcsot ennek elfogadásához:

1/ Tiszteld a tested. Ha olyan erőfeszítést teszel sportolás közben, hogy úgy érzed megszakadsz/mindjárt rosszul leszel, az azt jelenti, hagyd abba, most!

2/ Higgy a "tudatos sportban". Amikor edzel légy tisztában a tested, izmaid mozgásával. Amikor figyelsz a testedre, és megérted a mechanizmusokat, úgy fogsz mozogni, hogy végső soron jól fogod érezni magad.

3/ A teljesítmény fokozása és önmagad korlátainak feszegetése jó dolgok, de nem bármi áron.

4/ Gyűjts minél több információt a test működéséről.

5/ Ne csak egyfajta sportot űzz, próbálj ki kiegészítő testmozgásokat is. A kardió edzés is jó, a jóga is jó. Kell a változatosság, nem akarunk végigküszködni egy unalmas edzést.

6/ Felejtsd el a külsőségeket! Vedd észre inkább a változást abban, ahogy érzed magad mozgás közben, és ne arra figyelj, hogyan változik az alakod/izomzatod. Klassz érzés megtapasztalni, hogy a "gépezet" nagyszerűen működik!

7/ Ha egy kicsit fáradtabbnak vagy lustábbnak érzed magad, tedd lejjebb a lécet. Kezdd lassabban. Még így is több, mintha egyáltalán semmit sem csinálnál.

8/ Mindig, ha teheted, sétálj vezetés helyett, lépcsőzz liftezés helyett, biciklivel közlekedj.

9/ Menj lassabban, de soha ne add fel!

Ez a kilenc pont nem ünnepélyes fogadalomtétel (nem az úttörők 12 pontja), hanem a személyes tapasztalataim. Remélem, segítségedre lesznek!